Archive for the ‘aktuelt’ Category

Sommerseilinga 2018

Wednesday, December 27th, 2017

Sommaren 2018 seglar vi från Stadsbygd till Hardanger under 6 veckor med start 23 juni och avslutning 4 augusti.

Alla anmälningar görs via ett Google-formulär, klicka på länken för att komma dit! Høvedsmenn får anmäla sig från 8 januari och övrigt manskap från den 15 januari.

Etapper:

  1. 23-30 juni, Stadsbygd-Kristiansund
  2. 30 juni-7 juli, Kristiansund-Ålesund
  3. 7-14  juli, Ålesund-Fosnavåg, avancerad seglingskurs*
  4. 14-21 juli, Fosnavåg-Florö
  5. 21-28 juli, Florö-Bergen, “barn- och hundvecka”**
  6. 28 juli-4 augusti, Bergen-Norheimsund

*Tredje seiluke vil være en uke med fokus på det vanskelige. Vi vil oppsøke vanskelige situasjoner og drille på de tingene som man gjerne ikke får nok trening på i vanlige seiluker. Helt presist hva seiluken vil inneholde vil avhenge av deltakernes nivå og ønsker, samt forhold, men her er eksempel på noen momenter: Havnemanøvre, plass-beregning for å sette og berge seil, navigering i trange farvann med høy fart, hardværsseiling, havnevalg, posisjonering utfra værmelding, sikkerheten til folk og båt, mannskapsvurdering, ankring, fortøyning, varping, båtens potensiale og begrensninger. Seilkurset vil bli holdt av Marius Langeland och Elise Kjønsletten. Deltakere bør kjenne seg simelig trygge på basiselementene ved såseiling. Ta kontakt med Marius om du lurer på noe vedrørende dette: MariusLangeland(alfakrøll)hotmail.com.

**På den femte etappen kommer flera barn och en hund att vara med ombord.

Priser för segling 2018:

1400 kronor/vecka för vuxen
700 kr/vecka för barn 7-17 år, studenter (heltid), arbeidsledige och bestmenn
Gratis för barn under 7 år och för hövedsmenn

 

Priset för årsmedlemskap är 200/100 kronor för vuxen/student, första året är gratis. Alla som seglar måste vara medlemmar.

1 maj är sista datum för inbetalning av seglingsavgift. Om du inte betalat i tid (trots påminnelse) kan platsen erbjudas till en annan person på väntelistan. Den som anmäler sig senare än 1 maj ska betala i samband med anmälan.

Hör gärna av dig till braute.info@gmail.com om du har några frågor om sommarseglingen eller betalning av medlems- och seglingsavgift. Det går också fint att kontakta Ingrid (anmälningsansvarig), Helen (leder) eller Gunhild (kassör).

Ingrid Wänstrand, mobil  +46 70 605 70 26

Helen Haneferd, mobil +47 99 57 77 58

Gunhild Lind, mobil +47 97 14 41 55

Oppsett og Årsmøte 7.-8.oktober 2017

Monday, July 31st, 2017


Velkommen til årsmøte og oppsett 7.-8.oktober.
Mer informasjon kommer etterhvert, men sett av helga nå!

Hvis du allerede vet at du kommer kan du melde deg på til braute.info@gmail.com.

Utsett dugnad 28.-30.april

Saturday, March 11th, 2017

Velkommen til utsett!

Det er vår og Braute skal på sjøen. Da må vi være mange nok til at vi får smurt skroget med bunnstoff, satt Braute på sjøen, lasta ombord og rigget. Det er lærerikt og det er hyggelig, så legg en dag eller helst to til Stadsbygda denne helga i april/mai.

Vi satser på å smøre skroget med bunnstoff fredag kveld. Det er fjære sjø 8:30 på morgenen, og er vi mange nok da setter vi Braute ned i fjæra på morgenen kl. 9. Vi bør være minst 15 personer til dette. Etter at det er gjort venter vi på at det skal flø. Det er mer lettvint å vente på at sjøen skal komme opp til båten enn å bære båten hele veien ned til sjøen. Deretter må vi lempe ballast og alt mulig annet som hører hjemme i en båt, som kister, mast, årer, og mye mer, ombord og plassere alt sammen der det hører hjemme. Så reiser vi masta, rigger og seiler til havna på Sandbakken et par kilometer lenger bort langs stranda.

Går alt bra er det meste unnagjort i løpet av fredag/lørdagen, men noe arbeid vil som regel gjenstå til søndag. Går alt etter planen vil det bli tid til litt seiling på søndagen for de som ønsker det. Noen av oss vil overnatte til mandag (1.mai).

STED: Museet Kystens arv i Stadsbygda i Rissa kommune, omtrent rett over fjorden fra Trondheim.

MAT:Båtlaget holder som vanlig dugnadsfolket med mat og drikke (øl og sånt er for egen regning). Det blir frokost tidlig på lørdag, lunsj og middag lørdag, frokost og lunsj søndag. De som er igjen til mandag ordner seg middag søndag og frokost mandag selv.

OVERNATTING: I seng på naustloftet. Ta med laken og putetrekk i tillegg til egen sovepose. Museet krever det. Det er mulig å bo i telt også. Dusj og toaletter på området.

KLÆR: Selv om det er vår så kan det bli kjølig, og det hender at det regner også, så ta med varme klær og regnklær. Det er lett å få noe gris på klærne så ikke bruk klær du er redd for. (Tjære-gris går ikke av i vask!)

HVEM KAN KOMME? Alle er velkommen!

PÅMELDING: braute.info@gmail.com eller Helen på telefon 99577758

Dugnaden organiseres som et kurs støttet av Studieforbundet kultur og tradisjon

Sommerseilinga 2017

Wednesday, December 14th, 2016

Anmälan startar 18 december 2016 för hövedsmenn och 15 januari för alla andra. Anmälan mejlas till braute.info@gmail.com

I år är upplägget ”Stjerneseglats” i Trøndelag med 6 etapper och manskapsbyte på Hitra eller Frøya (för enkelhetens skull antar vi att alla byten sker på Fillan på Hitra, men detta är flexibelt så länge det finns bra allmänna kommunikationer till platsen):

Etapp 1: 21/6-1/7 Stadsbygd-Fillan
Etapp 2: 1-8/7 Fillan-Fillan
Etapp 3: 8-15/7 Fillan-Fillan
Etapp 4: 15-22/7 Fillan-Fillan
Etapp 5: 22-29/7 Fillan-Fillan
Etapp 6: 29-9/8 Fillan-Stadsbygd

Upplägget med ”stjerneseglats” ger fina möjligheter att utforska hav och öar i området och gör att seglingen kan anpassas till manskapets önskemål, och vädret förstås. Det finns också chans att delta på Trøndelagstevnet 14-16/7 (troligtvis på Hitra) och Forbundet Kystens Landstevne i Kristiansund 20-23/7.

Första och sista etappen denna sommar är som ni ser 10 dagar långa. 2016 hade vi tvåveckorsetapper och nu prövar vi alltså med tiodagars.

Priser för segling 2017:
1400 kroner/uke for voksen
700 kroner/uke for student/arbeidsledig/ellers økonomisk pressa
400 kroner/uke for barn 7-17 år
Gratis for barn under 7 år

Specialpriser för tiodagarsetapperna:
2000 kroner for voksen
1000 kroner for student
570 kroner for barn 7-17 år

Priset för medlemskap är 200/100 kronor per år.

Høvedsmannsamling 11.-12. Februar 2017

Sunday, November 20th, 2016

Høvedsmannsamling i Båtlaget Braute for ALLE medlemmer

Når: 11.-12. februar 2017
Sted: Hardanger Fartøyvernsenter, Norheimsund

Hvordan:
Ankomst: Buss fra Bergen 11.50, er i Norheimsund 13.15
Avreise: Buss fra Norheimsund 13.00 eller 14.45 (ankommer 14.30 eller 16.15 i Bergen)
Overnatting: Vi prøver å få til privat overnatting, evt. om bord i Mathilde.

Aktuelle tema på samlingen:
– Høvedsmann og bestmann sin rolle som turledere og kursledere.
– Rekruttering av høvedsmenn og bestmenn
– Høvedsmannsinstruksen
– En gang høvedsmann, alltid høvedsmann?
– Sikkerhet knytta til båt, utstyr, dokumentasjon av hendelser m.m.

Noen får utfordring til å holde innlegg som utgangspunkt for diskusjon og erfaringsutveksling. Formen på diskusjon og framlegging er opp til den enkelte (plenum, gruppediskusjoner, prosess oss).

Vi ønsker at flest mulig kommer på samlingen, og oppfordrer alle til å melde se på. Dette er tema som er viktige for alle medlemmer!

Påmelding:
Vi ønsker påmelding før 15.desember til braute.info@gmail.com Det vil være mulig å melde seg på etter dette også.

Arrangementet er et kurs støttet av Studieforbundet kultur og tradisjon

Spørsmål:
Ta kontakt med Åsmund Kristiansen tlf: 91746811, braute.info@gmail.com eller aas.krist(alfakrøll)gmail.com

 

Glimt fra sommerseilasen

Wednesday, July 13th, 2016

Sommerseilasen er snart halvveis. Første etappe fra Stadsbygd til Træna gikke så greit at det ble tid til omveg om Myken, Rødøy, og Lovunden før Trænafestivalen. Draget gikk av under seilas nord for Leka, men nytt er på plass.

Spleising av draget etter at det gikk av nord for Leka.  Foto Mikal Nerberg.

Marius Langeland og Mathilde Stabel spleiser av draget etter at det gikk av nord for Leka. Foto Mikal Nerberg.

På veg sørover igjen etter å ha vært i Myken. Foto Mikal Nerberg.

På veg sørover igjen etter å ha vært i Myken. Daniel Arnevik nærmest kamera. Foto Mikal Nerberg.

Braute seiler nordover fra Træna etter første mannskapsbytte.

Braute seiler nordover fra Træna etter første mannskapsbytte. Foto Mikal Nerberg. 

Utsett 21- 22. mai

Thursday, April 28th, 2016

Det er vår og Braute skal på sjøen. Da må vi være mange nok til at vi får smurt skroget med botnstoff, satt Braute på sjøen, lasta ombord og rigga. Det er lærerikt og det er hyggelig, så legg en dag eller helst to til Stadsbygda denne helga i slutten av mai.

Vi setter Braute ned i fjæra på lørdag morgen og smører deretter skroget med botnstoff. Vi bør være 15 personer til dette. Etter at det er gjort venter vi på at det skal flø. Det er nemlig mer lettvint å vente på at sjøen skal komme opp til båten enn å bære båten hele veien ned til sjøen. Deretter må vi lempe ballast og alt mulig annet som hører hjemme i en båt, som kister, mast, årer, og mye mer, ombord og plassere alt sammen der det hører hjemme. Så reiser vi masta, rigger og seiler til havna på Sandbakken et par kilometer lenger bort langs stranda.

Går alt bra er det meste unnagjort i løpet av lørdagen, men noe arbeid vil som regel gjenstå til søndag. Fembøringen Munin skal ha utsett samtidig med Braute, og vi hjelper hverandre når det trengs.

STED: Museet Kystens arv i Stadsbygda i Rissa kommune, omtrent rett over fjorden fra Trondheim.

MAT:Båtlaget holder som vanlig dugnadsfolket med mat og drikke (øl og sånt er for egen regning). Det blir frokost tidlig på lørdag, lunsj etter at floa har vært på sitt høyeste rundt 1300 på lørdag, middag rundt 18-19, frokost søndag klokka 9, lunsj på nytt klokka 13. Etter middagen på lørdag bruker kvelden å vare til ganske seint, men fest med danseband og festtaler har vi til nå bare hatt på jubileer med ti års mellomrom.

OVERNATTING: I seng på naustloftet. Ta med laken og putetrekk i tillegg til egen sovepose. Museet krever det. Det er mulig å bo i telt også. Dusj og toaletter på området.

KLÆR: Selv om det er vår så kan det bli kjølig, og det hender at det regner også, så ta med varme klær og regnklær. Det er lett å få noe gris på klærne så ikke bruk klær du er redd for. (Tjære-gris går ikke av i vask!)

HVEM KAN KOMME? Alle er velkommen!

PÅMELDING: braute.info@gmail.com eller Sigrid på telefon 410 88 381.

Ellers så må alle også huske på å melde seg på sommerseilasen. Det er den vi gleder oss til!

 

To kurs 9-10. april: Nålebinding og Talging og stell av råsegl

Friday, March 4th, 2016

Helga 9-10. april arrangerer båtlaget to kurs:

Kurs i nålebinding

Kurs i talging og stell av råsegl

I tillegg skal vi delta med litt i dugnadsinnsats for å hjelpe til med å sette Nidaros på sjøen, og Museet Kystens Arv skal ha dugnad for å forbedre kaia, og vi har lovt å ta i et tak der også, så langt tiden strekker til. Det kan altså bli mye folk i sving med litt forskjellig på museet i Stadsbygda denne helga.

Nålebinding er en teknikk for å lage for eksempel ull-votter eller ull-lue som gir et mer slitesterkt resultat enn strikking, men som er litt mer tidkrevende. Talging av seglet gjør at det blir glattere, mer slitesterkt og tett. Bilder fra Wikipedia og Kari Mostad.

(more…)

Sommerseilasen 2016 = Festivalsommer

Sunday, November 15th, 2015

Første desember 2015 går startskuddet for påmelding til Braute-seiling neste sommer. Hvorfor så tidlig, spør du? Jo, det er for at folk skal få best mulig sjans til å sikre seg billetter til Trænafestivalen, som ofte blir fort utsolgt og som legges ut nå i disse dager! Og hvorfor er det relevant for Braute-seiling? Jo, for i år tar båtlaget sikte på festivalsommer.

Planen for sommerseilasen 2016 ser slik ut:

Stadsbygd – Træna (Trænafestivalen): 25. juni – 9. juli

Træna – Bodø (Landstevnet i Forbundet Kysten): 9 – 16. juli

Bodø – Sandnessjøen: 16 – 23. juli

Sandnessjøen – Stadsbygda: 23. juli – 6 august.

Sommerseilasen 2016

Den observante leser har kanskje allerede lagt merke til at første og siste etappe denne sommeren er TO uker lange! Dette er noe flere har ønska seg lenge, og vi prøver det i år. Det blir lettere å rekke festivalstart hvis man kan seile også på den unnavinden som kommer på en lørdag, og ikke må ligge i havn og ha mannskapsbytte! Den foreløpige planen er at Marius Langeland blir høvedsmann på Stadsbygd-Træna-etappen, og Ivar S. Holand på Sandnessjøen-Stadsbygd. (Høvedsmann på de to midterste etappene er ikke fastlagt ennå. Her blir det nok størst sjanse for sam- og/eller kappseiling med nordlandsbåter i landsstevne-modus…).

Annen viktig informasjon: Pris for seiling.

Årsmøtet vedtok i høst å sette opp prisen for en ordinær ukesetappe med Braute fra 900 til 1400 kroner. Seilavgiften har vært uforandra siden 2009, mens båtlagets driftsutgifter øker i takt med generell prisstigning. Her er de nye satsene for seilavgift:

1400 kroner/uke for voksen
700 kroner/uke for student/arbeidsledig/ellers økonomisk pressa
400 kroner/uke for barn 7-17 år
Gratis for barn under 7 år

Prisen for medlemsskap er uforandra: 200/100 kroner per år.

For toukers-etappene i sommer gjelder dessuten SPESIALPRISER: 2000 kroner for voksen, 1000 kroner for student etc., 600 kroner for barn. (Totalt for hele toukers-etappen, altså.)

Påmeldinga starter altså 1. desember. Send epost til braute.info@gmail.com eller kontakt Sigrid som er påmeldingsansvarlig direkte på telefon 410 88381 eller epost sigridsin@gmail.com.

En del av dugnadsgjengen som i høst nesten fikk gjort Braute helt klar til sommerens seilas: Anja Wannag, Eldar Heide, Sigrid Elvenes, Ramona Neureuther, Astri Hogganvik Egner og Alaister Jenkins. Tusen takk til alle som var med! Neste dugnad blir antakelig i april. Mer info om det kommer senere!

Braute skal på land i Stadsbygda helga 2.-4. oktober

Thursday, September 24th, 2015
Båten skal inn i naust på museet Kystens Arv. Da trengs det en dugnad. Munin og Nidaros skal også på land så det blir mye folk og liv.
Hvis alt går etter planen vil vi sette Båten opp i fjæra allerede fredag ettermiddag og bære båten opp senere på kvelden. Da har vi god tid til stell av båten på dagen på lørdag, og årsmøte, middag og fest på kvelden. For å få båten opp på fredag kveld er det viktig at flest mulig må møte opp allerede fredag ettermiddag.
Båtlaget holder maten. Drikke ut over vatn, melk, saft, te og kaffe må du holde selv. Lørdag kveld blir det felles middag osv., sammen med folket fra Nidaros og Munin. Det er mulig å overnatte i seng på naustloft på museumsområdet.